В Україні штрафують за допомогу в садінні картоплі – черговий фейк!

картоплі

Мережею активно поширюються фейки, що провокують недовіру українців до держави. Кому це потрібно ми вже писали раніше. Після того, як Кабінет Міністрів посилив штрафні санкції з огляду на карантин, у мережі активно нагнітається страх того, що кожного можуть притягнути до відповідальності.

Видання «Деловая столица», наприклад, лякає тим, що кампанія масового саджання картоплі й поготів «може стати ще одним джерелом поширення коронавірусу».

Першим джерелом фейку про те, ніби поліція вже виписувала протоколи щодо тих, хто вийшов садити картоплю, став адвокат Сергій Гула. Він у своєму ютуб-блозі заявляє: «друзі, багато мені пишуть, що ось вийшов на город сьогодні, але не тільки сьогодні, але і завтра-післязавтра або вчора, садити картоплю або інші овочі і тут як тут на них відразу складають протоколи». Втім він і сам дивується, як таке може бути?

Сергій Гула в своєму десятихвилинному відео ніде не називає імен тих, хто «постраждав» від зазначених дій поліції, а також не вказує регіон, в якому таке відбувалося.

Іншим джерелом виступає профільне видання для аграріїв agronews.ua, де також пишуть, що в Україні штрафують за допомогу в садінні картоплі. Новину ілюструють скріншотом із Фейсбук, де в коментарях користувач, ім’я якого приховано, пише: «На моїй малій батьківщині жінка зібралася посадити картоплю, сусіди зібралися “підсобити”, але приїхав патруль – штраф 17 тисяч. Жінку з інфарктом забрали до лікарні».

Це класичний приклад фейку, заснованого на чутках. Коли, де і з ким саме трапилися описані події, читач точно дізнатися не може, отже отримує змогу додумати деталі самому. В умовах непевності та відсутність точної інформації її місце посідають фантазія і гіперболізація.

На запит ЗМІ прес-секретар Нацполіції Ярослав Тракало відповів: «Я спеціально перевірив всі регіони, оскільки в джерелах не вказано, і можу підтвердити – це фейк. Більш того, для того, щоб поліція здійснювала будь-які слідчі дії на приватній території, повинні бути законні підстави. Тому інформація, ніби когось штрафують за аграрну діяльність, є фейком».

Раніше ми повідомляли, що інформація про членкиню наглядової ради «Укрзалізниці» із зарплатою 160 тисяч гривень виявилась фейком.