Пропагандистська акція угорців з КМКС перетворилась на черговий медіапровал

Закарпатські угорські, які займаються політикою за гроші Будапешта, планували  виставити себе «жертвами війни», а взамін отримали шквал критики і насмішок.

В житті закарпатської угорської громади приблизно місяць тому сталася нечувана подія. Товариство угорської культури Закарпаття опублікувало заклик до мешканців Угорщини та угорської громади США щодо збору коштів на спеціальну програму надання медичної допомоги мешканцям Закарпатської області  з фізичними вадами та інвалідністю, які більше за інших потерпають в умовах українсько-російської війни.

Проведення такої акції – досить нехарактерна для КМКС ініціатива. Безперечно, у фарватері угорської зовнішньої політики щодо України, яка вичерпується саме гуманітарною допомогою, Товариство також активно отримувало, збирало і роздавало гуманітарну допомогу і опікувалось біженцями зі сходу України – головним чином за рахунок угорських державних фінансів. Тому власне КМКС гроші не збирало і фінансовими проблемами не переймалось. Адже коштами Товариство з 2010 року справді безперервно і достатньо забезпечувалось урядами Орбана, які так завдячували закарпатській угорській організації за практично абсолютну політичну лояльність (останнім прикладом цього є ставлення до російської агресії з боку  КМКС – Товариство довгий час зволікало з її засудженням, очікуючи позиції офіційного Будапешту, яке ніяк не визначалось, бо не могло оговтатись від шоку неочікуваного ними рішення росіян).

Що врешті-решт мотивувало КМКС оголосити збір котів по закордоннях –  достеменно невідомо. Зацікавлені закарпатські політологи та політики місцевого штабу гадають, висувають різні версії і не перестають дивуватись незвичним діям «найбільш впливової організації угорців Закарпаття».

Можливо, опальний голова КМКС Василь Брензович, який переховується в Угорщині від неприємних запитань українських правоохоронців, позаздрив волонтеру Сергію Притулі та теж хоче довести, що він та очолювана ним організація здатна, якщо не на дрони, але хоча б на медицину серйозні кошти залучити. При цьому не просто кошти, а кошти  угорців – справжніх друзів України в Угорщинах та Америках. Що КМКС очолюють справжні українські патріоти і волонтери.

Можливо. Та злі язики подейкують, що справжня причина збору коштів набагато банальніша. Що війна внесла свої корективи і угорська влада з лютого призупинила рясне фінансування своїх закарпатських «слуг» (та й таки справді – було б дивним, якби проросійський режим Орбана фінансував українські організації, бодай навіть такі, що об’єднують етнічних угорців). Тому гроші у КМКС закінчуються. А утримувати багато що треба – від мережі офісів та їх працівників по всій області   до зручностей «екзилу» голови Товариства в недешевому Будапешті.  А там де гроші на благодійність – все трохи меду на стінках діжки залишається. На «солодке життя» хоча б для самого Брензовича вже точно вистачить.

Хай би як там не було, в медійну розкрутку «благодійного проекту» були вкладені чималі фінансові зусилля – обізнані кажуть, що загалом близько 5 тисяч доларів – і відповідні об’яви зарясніли на угорських та американських платформах популярних соціальних мереж та відповідних сайтах.

І тут сталося неочікуване. Неочікуване для команди Василя Брензовича, які, перебуваючи в останні роки в комфортній бульбашці щедрої політичної та фінансової підтримки від Фідес, м’яко кажучи, трохи відірвались від реалій життя. Від проблем простих людей, а особливо простих мешканців Угорщини, до яких вони власне і звернулись по допомогу.  Органічно вписуючись через свій «етнополітичний бізнес» в лави фідесівського олігархату, очільники КМКС і вже просто не знають, чим і як живуть прості угорці, як і щодо чого з останніми взагалі можна мати справу. А тому були щиро шоковані, коли на свій заклик до широкої угорської громадськості «ще трохи скинутись» на потреби інвалідів-закарпатців отримали гучного ляпаса у відповідь.

А точніше – сотні, якщо не більше тисячі, гнівних негативних дописів від користувачів-угорців тільки в соціальній мережі «Фейсбук». Угорці Угорщини, які в поточному році катастрофічно зубожіють від безмежної корупції економічно агонізуючого режиму Орбана, але нечувані про десятки і сотні мільйонів євро, які роками безконтрольно закачувались угорськими урядами від Фідес на рахунки КМКС, не ховали свого обурення і досить відверто поділились своїми думками як власне про Товариство, так і про  його будапештських господарів:

«У нас (в Угорщині) теж є, хто потребує допомоги»

«Досить ви вже отримали»

«Просіть  у злодія Орбана»

«Ви і ці кошти поцупите»

«Отримаєте, коли не будете голосувати за режим гнобителів»

«Не дамо Закарпаттю. Закарпаттю дає досить уряд»

«У нас така ж ситуація. І навіть війни немає»

«Є червона лінія. Зветься кордон. Час до неї звикнути»

«Дістали вже закарпатські угорці»

«Вони більше отримують від Орбана, ніж ми»

«Ми також потерпаємо від війни»

«Уряд регулярно забезпечує всіх закордонних соплемінників, а ми не отримуємо нічого, окрім підняття цін»

« Просіть від Орбана і його банди, ви же голосували за них»

«Звідси ви отримуєте більше ніж ми – ви паразити»

 «Їм Орбан допоміг більше, ніж проживаючим вдома»

«Нема з чого. Ми скоро самі помремо з голоду»

Таких і подібних коментарів (матюки і відверто образливі вирази хай залишаються поза цитуванням)  – домінуюча більшість під закликом КМКС  в мережі ФБ. Оцінюючи вал негативних дописів під зверненням по допомогу для інвалідів(!), напрошується простий висновок – це діагноз і вирок.

Сумний діагноз для соціально-економічної ситуації в Угорщині: беззаперечне свідчення  різкого падіння життєвого рівня широких верств населення країни і усвідомлення останнім  свого зубожіння та причин  такого стану речей. Навіть всупереч масованій державній пропаганді (угорські урядові пропагандисти за відомими пропагандистськими технологіями щоденно зомбують  свою аудиторію тим, що незважаючи на зусилля “мудрих керманичів” від Фідес, тільки злобні махінації  “західних ліберастів” на чолі з Соросом та український спротив російській агресії обумовлюють економічні негаразди) прості угорці розуміють, що в їх повсякденних проблемах винна не Америка, не війна в Україні і не  «ліберальний Брюссель», а просякнута корупцією та брехнею авторитарна політична система Віктора Орбана. Воістину, в Угорщині холодильник вже починає перемагати телевізор.

І одночасно це вирок. Якщо наразі ще не режиму Орбана загалом, то  «національній політиці», якою так люблять вихвалятись  угорські можновладці — вже точно. Виявляється, що пересічні громадяни Угорщини реально і критично оцінюють створену орбаністами за їх, платників податків,  рахунок систему мадяронства — мережу етнічних по своїй суті та вірних Фідесу проугорських партій та організацій сусідніх держав. І відповідно чітко негативно  ставляться  і до найбільш вірного серед них політичного «васала» – Товариство угорської культури Закарпаття, себто КМКС.

Судячи з більшості дописів під закликом про збір коштів, люди  в Угорщині розуміють, що виділені для Брензовича та його соратників мільярди форинтів з мовчазної згоди офіційного Будапешту трансформувались в особисті статки останніх, а закарпатські угорці в переважній своїй більшості стали слухняними посібниками в справі конвертування проорбанівської політичної лояльності  купки регіональних політиків в кишені останніх, набиті угорськими грошима.  Вони знають що ці Брензовичі залишаються тою своєрідною «пятою колоною» в сусідніх державах, а особливо в Україні, яка має тільки одну важливу політичну функцію, за яку їм і платять так щедро  — допомогти Орбану залишатись при владі.

Через це і реагують так гнівно на дешеві заклики КМКС про грошову допомогу. І, на жаль, завдячуючи саме таким організаціям як КМКС, прості мешканці Угорщини все гірше ставляться і до всіх українців загалом: починаючи від представників угорської громади Закарпаття і закінчуючи вимушеними переселенцями з потерпаючого від окупантів сходу України.