Міфи про вакцину від CoviShield і чому вакцинація єдиний спосіб побороти пандемію

вакцини

Вакцинація проти коронавірусу в Україні триває лише три тижні, а навколо індійської вакцини від AstraZeneca (CoviShield) виникло чимало міфів –  імплантує чіп і заборонена сексуально активним людям, тощо.

Помилкова інформація може гальмувати процес імунізації населення і вселяти людям недовіру до речовини. Тому необхідно заздалегідь розуміти, які дані є неправдивими.

 Які міфи існують про вакцину CoviShield?

Міф №1. Індійський препарат CoviShield може імплантувати до тіла чіп

За словами фахівців, це неправдива інформація, адже це нереально.

– Ви уявляєте, що це за чіп має бути, який пройде через голку, якою вводять вакцину? Чіпів таких розмірів не існує, – запевняє експерт з факт-чекінгу Максим Скубенко.

Міф №2. Вакцина не перевірена і призначена для країн третього світу

Це неправдива інформація. Цей же препарат з Індії також закуповує влада Канади, Австралії та Південної Кореї.  Інститут сироватки крові в Індії – один з найбільших виробників вакцин у світі. Він виготовляє до 60% всіх вакцин. Технологічно – це виробничий майданчик, на якому виробляється така ж вакцина, якою вакцинуються і у Європі, і у США.

Міф №3. Самі лікарі не поспішають вакцинуватися

Як бачимо саме лікарі першими роблять вакцинації. Серед них і професори та доктори медичних наук, провідні спеціалісти в галузях епідеміології, реаніматологи. І щоб розвінчати ці міфи, вони це роблять привселюдно, під пильним оком журналістів та на телекамери в прямих ефірах. Не роблять щеплення лише ті, хто недавно перехворів або у кого підвищений рівень імуноглобуліну.

Міф №4: Заборонено вакцинуватися літнім людям, вагітним і тим, хто має активне сексуальне життя

Вік – не перешкода для вакцинації. Водночас вакцина жодним чином не впливає на сексуальне життя людини. А ось вагітним і справді не рекомендують вакцинуватися через недостатню кількість досліджень. Також не можна вакцинуватися алергікам і дітям.

Міф №5: Вакцина викликає склероз, безпліддя та навіть смерть. Нею можна заразитися, і вона може змінити гени

Стандартні ускладнення і побічні ефекти будь-якої вакцини з’являються локально у місці ін’єкції: почервоніння, кропив’янка, у поодиноких випадках бувають анафілактичні реакції. Важливо знати, що вакцина не захищає від коронавірусу на 100%. Але ймовірність захворіти є нижчою.

Чи ефективна Covid-вакцина проти нових штамів коронавірусу

Розроблені вакцини проти коронавірусу не захищають повною мірою від нових варіантів збудника. Проти нових штамів речовини гарантують лише незначний захист, імовірно, маючи змогу полегшувати тяжкість перебігу хвороби. Тому ВООЗ рекомендує застосовувати їх під час циркуляції в країні будь-яких варіантів коронавірусу.

За словами Вадима Арістова (стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами) сформовані вакциною антитіла є ефективними проти британського варіанту, який є ідентичним до початкового варіанту. Водночас властивості південноафриканського штаму дозволяють йому вислизати від натренованого імунітету. Дослідження ще тривають. У лабораторних експериментах вакцинальні антитіла справляються зі значно меншою концентрацією вірусу, а у 48% зразків плазми – взагалі втрачають таку здатність. Імовірно, у житті це може проявлятись як захист за умови невеликої вірусної дози. Якщо невелика кількість частинок нового варіанту вірусу потрапила до організму, то антитіл, які напрацьовані завдяки вакцині, вистачить для протидії захворюванню чи перенесенню його у безсимптомній формі. Але якщо вірусна доза достатньо велика, нейтралізаційної можливості антитіл може не вистачати. Окремі виробники вакцин заявляють про експериментальне підтвердження ефективності їхніх вакцин проти нових варіантів. Однак рівень захисту, вплив на ступінь важкості хвороби – питання, на які ще треба шукати відповіді.  Найскладніша ситуація з південноафриканським варіантом. Вакцина AstraZeneka не захищає від розвитку хвороби легкого і середнього ступеню важкості. А для перевірки захисту від тяжкого ступеню не вистачило кількості залучених пацієнтів.

Якщо з’являться більш суттєві мутації, від таких варіантів науковцям доведеться розробляти нові версії вакцин, і  така робота вже проводиться. Вакцини на технології мРНК з цим легко впораються. Вони, як на друкарській машинці, друкують змінену генетичну послідовність, додають її до свого технологічного процесу та отримують нові флакони для розповсюдження. Але поки прогнозів щодо виходу нових версій вакцин немає, краще вакцинуватися вже готовими. Адже реальний, нехай і неповний, захист краще, ніж взагалі його відсутність.

Кому вигідно протидіяти вакцинації в Україні?  Та чому США в ОБСЄ звинуватили РФ в дискредитації західних вакцин

США в ОБСЄ звинуватили Росію в поширенні дезінформації щодо вакцин проти COVID-19 іноземного виробництва. Кортні Остріан (тимчасово повірена США в ОБСЄ) опублікувала на сайті місії США при ОБСЄ відповідну заяву: “Прикро, що чотири російські онлайн-платформи, пов’язані з російськими спецслужбами, визначені розповсюджувати дезінформацію щодо неросійських вакцин. Росія безвідповідально ставить під загрозу довіру до глобальної вакцини та здоров’я людей у ​​всьому світі, поширюючи дезінформацію про науково засвідчені безпечні та ефективні вакцини”.

Заява Остріан пролунала у відповідь на слова постпреда Росії в ОБСЄ Олександра Лукашевича. Він стверджував, що російська вакцина проти коронавірусу “Супутник V” “істотно перевершує існуючі аналоги в плані вартості і логістичної доступності”.

Раніше ж видання Wall Street Journal з посиланням на джерела оприлюднило інформацію, що російські спецслужби розгорнули кампанію з дискредитації західних вакцин.

Зокрема, повідомлялося, що в Держдепартаменті США виявили чотири портали, які  служили прикриттям для російської розвідки. На цих сайтах перебільшували ризик побічних ефектів, ставили під сумнів ефективність вакцин. Ці медіа повторювали актуальні новинні повідомлення, але ігнорували інформацію про загальну безпеку вакцини. В унісон з багатьма пропагандистським сайтами, що несуть дезінформацію на весь світ, окрема увага придається пострадянському простору. Так тільки сайт «Лента.ру» в добу продукує з десяток інформаційних дезінформацій них меседжів, спрямованих на дискредитацію всіх і вся. Особлива увага приділяється Україні. Де як не на території нашої держави, з шпальт  російської пропаганди, знаходиться все зло цього світу. А тут ще й відмовились від російської вакцини «Спутник V» та надали перевагу AstraZeneka…..

Ото ж як бачимо, Росія і надалі продовжує активну інформаційну кампанію не тільки по відношенню України а й решти світу. І інформаційна війна все частіше стає улюбленим засобом сіяння хаосу та дезінформації у нашого сусіда. А для Росії її вакцина «Спутник V», яка не визнана в світі, як така що пройшла достатні етапи досліджень, є не тільки засобом впливу на геополітику, а й засобом просування ідей «русского мира». Так ми не раз бачимо заяви ідеологів «руського мира», що тільки російська вакцина здатна спасти слов’янські народи від світової пандемії. Та на практиці бачимо, що її насильне проштовхування проросійськими політиками в Європі, призводить до скандалів та відставки урядовців, як це сталось у наших сусідів словаків.

Вакцинація проти коронавірусу

З 24 лютого 2021 року в Україні розпочали вакцинувати людей проти коронавірусу. Поки щеплення роблять медикам. Але все частіше ми бачимо, що громадяни перестають вірити дезінформації а розум перемагає страх. Так останнім часом все більше і більше людей переборюють страхи від посіяної дезінформації. Все більше медиків, політиків, публічних людей та навіть глави церков, як  крім іншого зазначили, що вакцина нам дана Богом щоб побороти пандемію, привселюдно проводять вакцинацію. І це дає свої результати, щодня в Україні вакцинується все більше та більше людей, і кількість їх збільшується в геометричній прогресії. І якщо не зважати на думки скептиків, що вакцинація в Україні розтягнеться на роки та побороти свій страх перед вакцинацією, ми дійсно в змозі в найкоротші терміни побороти пандемію та повернутись до попереднього звичного життя.

Читайте також про інші фейки щодо вакцинації в Україні