Без карантину хворих було б вчетверо більше

карантин

До кінця квітня в Україні може бути 10 тисяч інфікованих коронавірусом осіб, вважають у МОЗ.

Без введення карантину кількість тих, що заразилися коронавірусом, в Україні могла бути вчетверо вищою, ніж зараз, вважає головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Коли ми подивимося на наше математичне моделювання, яке було зроблене наприкінці лютого, то, станом на 12 квітня, ми мали б мати близько 17 тисяч коронавірусних хворих”, – сказав Ляшко.
За його словами, динаміка захворюваності в Україні більш повільна, ніж у країнах Євросоюзу, що розцінюється як ефект від превентивних заходів.
“Наприклад, від 100 до тисячі ми пройшли за дев’ять днів. Італія – ​​за п’ять днів”, – підкреслив заступник міністра і додав, що в нормальній ситуації до кінця квітня кількість хворих дійде до 10 тисяч.
При цьому в разі масових фактів порушення карантину  може бути величезний сплеск захворюваності.
Згідно із моделюванням МОЗ, при інфікуванні 25% населення країни на піку поширення інфекції в один день буде близько 64 тисяч хворих.
“І ось уявіть собі: настає цей день – 64 тис. осіб потрапляють до відділень інтенсивної терапії. А за фактом в країні у таких відділеннях 5 тис. ліжок. Тобто потрібно покласти на одне ліжко когось із 12 осіб”, – зазначив Ляшко.
Він підкреслив, що рішення про пом’якшення обмежень буде прийматися в залежності від динаміки захворюваності після Великодня.
За минулу добу в Україні рекордне зростання випадків коронавірусу – 392 випадки. Усього в країні 3764 випадки коронавірусу, при цьому 143 особи вилікувалися, 108 – померли.