Очікується 5% важких випадків COVID – лікар

COVID

Потребують госпіталізації до 15% пацієнтів, хворих на коронавірус. Важкий і критичний перебіг хвороби очікується в 5% випадків.

В Україні за прогнозами очікується 5% важкого протікання захворювання на COVID від загальної статистики. Про це заявила лікар-інфекціоніст Оксана Голуб, повідомляє 24 канал.

“За прогнозними оцінками в Україні потребують госпіталізації до 15% пацієнтів, хворих на коронавірус. Важкий і критичний перебіг очікується в 5% випадків. Втім, щоб зрозуміти, скільки точно перехворіло людей, потрібно закупити тести ІХЛА (імунохемілюмінісцентний аналіз) для проведення ретроспективних досліджень. Саме ці тести визначають точну кількість людей, у яких був легкий перебіг і не були обстежені під час основної епідемії коронавірусу”, – наголосила лікар.

За її словами, про особливості поширення COVID в нашій країні поки офіційні джерела не повідомляють. Офіційні заяви можуть робити тільки уповноважені особи, визначені відповідними указами.

Лікар-інфекціоніст зазначила: в групі ризику перебувають пацієнти з різними важкими захворюваннями. Зокрема, з імунодефіцитними станами. Наприклад, ВІЛ та туберкульоз. Вони при підозрі або діагностуванні коронавірусу не можуть лікуватися амбулаторно і вимагають госпіталізації.

Голуб зазначила: зараз всі пацієнти, хворі на ВІЛ та туберкульоз, продовжують безперервне специфічне лікування в стандартному режимі. У них обмежені контакти з потенційно небезпечним середовищем. Всі необхідні для них ліки доставляються кур’єрськими службами. Консультації проходять в режимі онлайн або телефоном.

“Щодо пошуку точних зв’язків між коронавірусом і супутніми хворобами та ускладненнями або симптомами, то повинно бути повноцінне клінічне дослідження, яке проводяться за згодою пацієнтів. Але це вимагає значного фінансування”, – підсумувала лікар.

Нагадуємо, що На Закарпатті визначено 11 лікарень “першої хвилі” для госпіталізації пацієнтів з COVID-19