ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ: ЩО ТРЕБА ПРИДБАТИ ЗАВЧАСНО

Майбутня зима може бути складнішою, ніж попередня.

Минулої зими, через обстріли критичної інфраструктури, українці жили в умовах постійних відключень світла. Цього року ситуація може бути більш складною, бо енергосистема сильно постраждала, а імовірність нових атак дуже висока.

Зараз саме час почати підготовку до найхолоднішого сезону враховуючи минулорічний досвід. Окрім «традиційної» тривожної валізки, українцям варто скласти й сумку на випадок відключення світла та тепла.

Інструктор з виживання, керівник спеціалізованої школи «Білі вовки» Сергій Білоус розповів, що варто купити вже зараз, аби не замерзнути взимку.

Що треба купити перед зимою 2023-2024

  • ліхтарик та запасні батарейки, або ліхтарик з сонячною батареєю чи акумуляторний;
  • газову лампа для приготування їжі;
  • їжу, яку не треба готувати або це можна зробити з невеликою кількістю води (каші швидкого приготування, м’ясні, рибні та овочеві консерви);
  • запас вологих та сухих серветок;
  • якщо є фінансова можливість – краще придбати невелику «сонячну електростанцію». Взимку така конструкція допоможе зарядити гаджети.

Як підготуватися до важкої зими

Перебої зі світлом часто означають і відсутність води. Тож варто подбати і про біологічні потреби. Майте достатню кількість води вдома та придбайте сміттєві пакети, відра. У дворі краще викопати яму для нечистот — краще це робити зараз, аби не довбати замерзлу землю взимку.

Якщо у багатоквартирному будинку є котел чи генератор, то треба подбати про достатню кількість палива для них.

Перевірте внутрішньобудинкові мережі. Старі можуть не витримати навантаження: взимку активніше почнуть використовувати обігрівачі, від яких електромережа може просто «лягти».

Для тих електроприладів, які повинні бути ввімкненими завжди (холодильник, наприклад) варто придбати стабілізатор напруги — реле.

Створіть у квартирі  так звану «кімнату тепла» та максимально утепліть це приміщення. Краще її облаштувати на кухні, де можна і готувати їжу, і грітися. Також краще утеплити двері, вікна та балкони у квартирі.