«Будапештський цугцванг» у виконанні РПЦ

Минув майже тиждень від того часу, як РПЦ оголосила про передачу Угорщині майже десятка українських військовополонених, яких утримує Росія. Але про долю цих військовополонених зараз нічого не ясно. Схоже, РПЦ за допомогою цього «жесту доброї волі» та своїх друзів з Угорщини планувала покращити свої позиції в очах Заходу. Але вийшло навпаки.

Перше повідомлення про можливу передачу РПЦ в Угорщину українських військовополонених з’явилося вдень 8 червня. Українські ЗМІ повідомили, що РПЦ і її патріарх Кіріл (Гундяєв) збираються передати щонайменше 11 українських військовополонених. до Угорщини. Одним із посередників має стати Мальтійська служба допомоги Суверенного Ордену Госпітальєрів. При цьому трюк жодним чином не був узгоджений з Україною, а його доцільність пояснювалася «закарпатським походженням» полонених.

Увечері того ж дня на сайті РПЦ було розміщено повідомлення: «З благословення Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, за посередництва Руської Православної Церкви, в рамках міжцерковної співпраці, на прохання угорської сторони, Угорщині було передано групу українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях».

Окрім цього повідомлення, єдиним підтвердженням передачі військовополонених Угорщині є заява віце-прем’єр-міністра країни Жолта Шем’єна, зроблена наступного дня, 9 червня. «Це жест Російської православної церкви по відношенню до Угорщини, і ці люди завдячують їм своєю свободою», — заявив Жолт Шем’єн угорському виданню «atv.hu», не уточнюючи подробиць.

Після цього, того ж дня МЗС України викликало «на килим» тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні з вимогою забезпечити доступ до громадян України в Угорщині.

Натомість заступник Віктора Орбана Жолт Шем’єн заявив, що Україна має подякувати Угорщині. «Одинадцять закарпатців уже не військовополонені, вони вільні люди в Угорщині. Якби я був українським чиновником, я б сказав вам спасибі за це», – заявив Шем’єн.

В свою чергу українські спецслужби поки що не отримали підтвердження самого факту передачі військовополонених, а також їх місцезнаходження. Крім того, російські військові, які відповідають за обмін військовополоненими, також не підтверджують факт передачі військовополонених угорській сторні.

«По лінії Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими було обговорено це питання з представниками держави-агресора, уповноважених з питань обміну. На сьогодні представники міноборони РФ не підтверджують передачу громадян України й реалізацією цього проекту, про який повідомляють і медіа, і посадові особи Угорщини», – пояснив представник Головного управління розвідки Міноборони України та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

«Безумовно, це буде розглядатися як цілеспрямована інформаційно-психологічна операція з боку держави-агресора та РПЦ з порушенням і Женевських конвенцій, і міжнародного гуманітарного права. На жаль, у цьому задіяні деякі міжнародні організації та представники», – заявив Юсов.

Водночас, за даними українських спецслужб, Угорщина готувалася до прес-конференції за участю групи українських військовополонених, на якій останні мали розкритикувати Україну та подякувати РПЦ, яка нібито допомогла їм потрапити до Угорщини.

«На прес-конференції полонені мають розповісти, як їх нібито примусово мобілізували, в яких начебто поганих умовах вони воювали, наскільки хороші уряд Угорщини та РПЦ тощо. Такі публічні виступи з критикою України та вдячністю російській православній церкві було озвучено українським військовополоненим як обов’язкова умова для вивезення з Росії», – повідомило джерело.

Слід зазначити, що заява про передачу військовополонених до Угорщини з’явилася наступного дня після дводенного візиту в Україну спеціального посланця Папи Римського з мирного врегулювання кардинала Маттео Зуппі. Окрім того, саме голова відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ митрополит Антоній (Севрюк), який раніше неодноразово зустрічався з Папою Римським, брав участь у передачі військовополонених. Вказана ситуація також не могла обійтись без участі архієрея РПЦ митрополита Іларіона (Алфєєва), «засланого» до Угорщини. Раніше священнослужитель також зустрічався з Папою Римським і всіляко лобіює інтереси Кіріла (Гундяєва) в Європі.

У Женевській конвенції про поводження з військовополоненими однозначно вказано, що військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які їх захопили. І саме держава, яка захопила, несе відповідальність за військовополонених, яких вона утримує.

Таким чином, РПЦ та її керівник Патріарх Кіріл показали, що вони є невід’ємною частиною Російської держави, а отже, актором, який бере безпосередню участь у війні проти України.

Скоріш за все, головною метою цієї акції було бажання відновити втрачену легітимність РПЦ , а також спроба зняти міжнародні санкції проти патріарха Кіріла. Натомість РПЦ та її угорські друзі заганяють себе у ще більший глухий кут. Тому що, якщо факт передачі військовополонених підтвердиться, відповідальність за їхнє здоров’я та життя, відповідно до Женевської конвенції, лягає на плечі Угорщини.

Таким чином Росія вкотре має намір розіграти так звану угорську карту та актуалізувати вигадані проблеми так званого закарпатського сепаратизму