Зеленський підписав закони про протидію коронавірусу й підтримку бізнесу

Президент України підписав закони, прийняті Верховною Радою на позачерговому засіданні 17 березня

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу в Україні. Про це повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, Закон №530-IX спрощує процедуру закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з COVID-19. Лікарські засоби, призначені для боротьби з COVID-19, будуть ввозитися без мита і ПДВ. Медикам, пов’язаним з ліквідацією захворювання, встановлено надбавку в розмірі до 200% заробітної плати. Працівники отримують можливість, за рішенням роботодавця, працювати з дому або взяти відпустку без збереження зарплати протягом усього терміну карантину.

Крім того, на період карантину не нараховуються штрафи і пеня за несплату житлово-комунальних послуг (ЖКП), заборонено припинення надання ЖКП у разі несплати або оплати не в повному обсязі, заборонено примусове виселення громадян за несплату ЖКП. На час карантину заборонено також скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Згідно із законом, юридичний факт введення карантину відноситься до форс-мажорних обставин. Граничний термін подачі електронних декларацій публічних осіб у цьому році продовжено до 1 червня. За порушення правил карантину вводиться адміністративна відповідальність.

Закон № 531- IX передбачає створення нової незалежної державної юрособи, що створюється Міністерством охорони здоров’я для закупівель ліків за кошти держбюджету. Закупівельна організація зможе безпосередньо купувати ліки у вітчизняних та іноземних постачальників, усуне посередників і накручування цін.

Згідно  з Законом №532-IX до 31 грудня 2022 року звільняються від сплати ПДВ ліки, які купує закупівельна організація. Якщо такі ліки були використані не за їх цільовим призначенням, то посадові особи притягаються до відповідальності, а ПДВ має бути сплачено в повному обсязі.

Закон №533-IX передбачає виплату допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 50% середньої зарплати під час протидії COVID-19 за період перебування в спецустановах охорони здоров’я і на самоізоляції під контролем. З 1 березня до 30 квітня громадяни звільняються від відповідальності за договорами про споживчий кредит.

Також у цей період не застосовуються штрафи за порушення податкового законодавства, несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), ненадання (несвоєчасне надання) звітності про сплату ЄСВ. Крім того, вводиться мораторій на проведення податкових перевірок від 18 березня до 31 травня 2020 року.

З 1 березня включно до 30 квітня фізичні особи – підприємці (ФОП) звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе. При цьому період зараховується до страхового стажу для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування.