Російські ЗМІ наввипередки публікують статтю протрампівського блогу про «перетворення України на пустелю»

Нещодавно пропагандистські видання «РИА Новости» та «Российская газета» опублікували новину із заголовком «Україна ризикує перетворитися на пустелю через прагнення вступити до НАТО». Вони послалися на статтю із сайту «The American Thinker», написану якимось Олександром Марковським:

«В міру того, як ця держава, що не відбулася, з кордонами, проведеними Радянським Союзом, що прогнила від некомпетентності і корупції, тоне в крові та руйнуваннях, виникає моторошне передчуття, що Україна перетвориться на пустелю на багато поколінь вперед. Отже, якщо українці й заслуговують на державу, вони, можливо, справді заслуговують саме на таку державу, яку вони отримали», — цитує Марковського «РИА Новости».

Російські пропагандисти досить часто цитують західні ЗМІ, щоб показати, що люди за кордоном нібито також підтримують Путіна та засуджують Україну. Ось тільки ці «ЗМІ» найчастіше виявляються маргінальними блогами, які на Заході ніхто не читає, окрім, звичайно, їхніх авторів. American Thinker – не виняток. Це ультраправий блог, який підтримує расистів та антисемітів і розповсюджує фейки про те, що у екс-президента США Дональда Трампа у 2020 році «вкрали голоси».

«American Thinker» став відомий напередодні виборів 2008 завдяки нападкам на тодішнього кандидата в президенти США Барака Обаму. Вже після обрання Обами, автори сайту продовжували видавати одну дику історію за іншою – починаючи від конспірологічної теорії про те, що справжній батько президента США – комуністичний активіст Френк Маршалл Девіс, і закінчуючи пророкуваннями другої Громадянської війни та виникнення «кількох регіональних республік» після «владного, деспотичного президентства Обами».

Цей блог сумно відомий і своїми расистськими, антисемітськими, гомофобними та антимусульманськими поглядами. Один із найбільш плідних його авторів Реймонд Ібрагім написав понад 100 статей, що різко критикують іслам.

Заслуговує на увагу і сам автор тексту про «Україну-пустелю» – Олександр Марковський. За даними сайту «ИноСМИ» (проект МИА «Россия сегодня»), Марковський – «російський емігрант, живе в місті Х’юстоні (штат Техас, США), власник і генеральний директор ТОВ «Литвин менеджмент сервісез» (Litwin Management Services, LLC). Народився і здобув освіту в Радянському Союзі, має вчені ступені в галузі економіки та політології, здобуті в Університеті марксизму-ленінізму за часів СРСР, та ступінь магістра у галузі будівельної інженерії в Московському університеті».

Ступінь політолога, отримана за радянських часів в Університеті марксизму-ленінізму, безсумнівно, стала б у нагоді для політпропаганди в СРСР, однак має мало відношення до сучасної політології та міжнародних відносин. Так що Марковський не політолог, а власник компанії, яка, ймовірно, брала участь у різних проектах у Росії.

У вільний час він, щоправда, за старою пам’яттю пише книги про марксизм і є старшим науковим співробітником Центру політичних досліджень Лондона у Нью-Йорку. Звучить переконливо, але «Лондон» у цьому випадку – це покійний засновник центру Герберт Лондон, консерватор і невдаха-кандидат на посаду губернатора Нью-Йорка в 90-ті роки, а про сам цей центр, як з’ясувало видання «Daily Beast», ніхто ніколи не чув. Його назва виплила в перші дні президентства Трампа, коли новий президент став набирати собі радників з-поміж співробітників цієї організації. Тоді «Daily Beast» називав його «дуже впливовим». Однак зараз, за нового президента-демократа, його «вплив» вже втрачено.