Як Угорщина збрехала про відкриття повноцінних українських шкіл

7 вересня всі центральні угорські засоби масової інформації на своїх шпальтах активно розповсюджували інформацію про відкриття в місті  Ньїредьгаза повноцінної української школи, де навчатимуться дітки української діаспори та вимушених переселенців, які покинули Україну у зв’язку із збройною агресією рф.

Всі інтерв’ю угорських посадовців зводилися до того, що відкриття подібного навчального україномовного закладу є безпрецедентним проявом підтримки угорського уряду української громади, на відміну від України, де обмежуються освітні права угорської спільноти Закарпаття.

Цікаво, що цей угорський наратив підтримав голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, який був присутнім на відкритті «навчального закладу» (інтерв’ю його можете подивитися за посиланням – https://fb.watch/mZhVrQv6aY/?mibextid=Nif5oz).

І так, де ж брехня?

По-першеугорські навчальні заклади (загальноосвітня школа, гімназія та мистецька професійна гімназія ім.Вард Марії м. Будапешт та двомовна англійсько-німецька школа ім.Зелка Золтана м. Ньїредьгаза) лише надали представникам української громади в Угорщині приміщення для розташування класу (ОДНОГО), а викладання української мови у загальнодержавний угорський компонент не входить.

По-друге – викладання української мови, літератури та природознавства здійснюється виключно факультативно, для бажаючих вивчати вказані предмети після уроків. В основному навчання на українській мові (факультатив) відбуватиметься по суботах (за прикладом недільної школи). Чомусь в угорських ЗМІ та і в регіональних, що належать ТУКЗ,   цей факт замовчується.

По-третєдітей – вимушених переселенців у школі в м.Ньїредьгаза не має. В українському класі в м.Ньїредьгаза навчаються виключно діти громадян Угорщини – вихідців із Закарпатської області (біпатриди), які за національністю позиціонують себе угорцями.

 І останнє – викладання української мови здійснюється всього на всього одним учителем (закінчила у свій час найпрестижніших вищий навчальний заклад Закарпаття, в першу чергу із вивчення української мови – Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, той, що в місті Берегово).

Ось чергова цинічна брехня офіційного Будапешту, яка ними буде ще не один раз наголошуватися на постаментах Європарламенту та й не тільки.

1 thought on “Як Угорщина збрехала про відкриття повноцінних українських шкіл

Comments are closed.