Президія Громадської ради при Закарпатські ОДА вважає, що ініціатива щодо встановлення пам’ятника Філіпу І Другеті в м. Ужгород потребує фахового вивчення з урахуванням української історії Закарпаття

24 листопада 2021 р., в м. Ужгород, під головуванням Олексія Кіндрата відбулося засідання президії Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації.

На порядок денний було винесено питання про ініціативу Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород та ряду угорських громадсько-політичних організацій щодо встановлення в м. Ужгород пам’ятника (статуї на коні) Філіпу І Другеті та громадського обговорення цієї ініціативи ( доповідач: Віктор БЕДЬ, голова Комісії з питань українського державотворення, духовності та борців за незалежність України, член Комісії з питань освіти і науки, молоді та спорту).

У своєму виступі доповідач, Віктор БЕДЬ, зазначив, що встановлення пам’ятника Філіпу І Другеті (бл. 1288 – 1327) в м. Ужгород є недоцільними та недопустимим з наступних підстав:

  1. Ужгород, як і Закарпатська область, є невід’ємною, споконвічною та історичною територією Держави України. На сьогодні в містах та великих населених пунктах є необхідність встановлення пам’ятників видатним політичним, державним, військовим, громадським, культурним та науковим діячам краю, які внесли значний внесок у розвиток української нації та у здобуття національної і державної незалежності України, оскільки впродовж тривалого періоду окупації краю Австрійською, Австро-Угорською імперіями, Королівствами Угорщини та Румунії, Московським комуністично-радянським Союзом РСР їх імена умисно були забуті та заборонені до увіковічення.
  2. Спроба окремих політичних кіл на Закарпатті та із-за меж України спотворити правдиву українську історію Закарпаття, видаючи та поширюючи неправдиву інформацію про те, що нібито Ужгород, інші населені пункти краю, як і Закарпаття загалом, є «історично» угорськими територіями не відповідає дійсності та є відвертою фальсифікацією.
  3. Історична постать Філіпа І Другеті, який народився та жив в кінці ХІІІ – на початку ХIV ст., не має жодного відношення до заснування та будівництва Ужгородського замку, який був закладений в ІХ – Х ст. представниками прабатьків титульної української нації (білими хорватами) на Закарпатті.
  4. Філіп І Другеті увійшов історію Карпатського регіону, як один із чужинців наймитів-окупантів Королівства Угорщини, зокрема, по відношенню до прабатьків українців та словаків у першій чверті ХІV ст.
  5. Відповідно питання доцільності чи недоцільності (чи недопустимості) встановлення в м. Ужгород пам’ятника Філіпу І Другеті повинно розглядатися з позицій захисту національних, державницьких, духовних, культурних та історичних інтересів титульної української нації, особливо в умовах ведення гібридної війни Російської Федерації проти України, в ході якої офіційний Будапешт перебуває на стороні агресора.
  6. Слід також врахувати і те, що Філіп І Другеті не є представником угорської нації за походженням та не є уродженцем ні України, зокрема, Закарпаття, ні Угорщини, бо походив з франкського роду з Неаполітанського королівства (Італія). Відповідно Філіп І Другеті не може розглядатися як представник культурної спадщини титульної української нації чи етнічно-національної групи громадян України, які є угорцями за національним походження та належать до національної меншини на території нашої держави.
  7. Неприйнятним також є і та практика, коли представники Генерального консульства в м. Ужгород, чи інших дипломатичних установ Угорщини в Україні, безапеляційно намагаються насади свої політичні інтереси та проєкти без урахування національних інтересів титульної української нації, попереднього вивчення і узгодження тих чи інших суспільно значущих питань з представниками української спільноти та українськими інституціями громадянського суспільства в Україні, що може призвести до штучно створеного загострення міжнаціональних відносин на Закарпатті.

Після обговорення доповіді президія Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації прийшла до спільної думки про те, що питання про можливе встановлення чи не встановлення пам’ятника Філіпу І Другеті у м. Ужгород потребує широкого та фахового обговорення з урахуванням правдивої української історії та захисту національних інтересів України, без надмірної поспішності.

Пресслужба Комісії з питань українського державотворення,
духовності та борців за незалежність України
Громадської ради при Закарпатській ОДА