Форинти не пахнуть: підробітки закарпатських журналістів

Вже майже півроку переховуючись від правоохоронних органів на території сусідньої Угорщини, славнозвісний втікач-очільник закарпатських угорців Василь Брензович, час від часу нагадує про своє існування та показує активну роботу на благо нацменшини, яку представляє, готуючи, руками підконтрольних йому журналістів телеканалу 21 TV Ungvár та його сателітів – сайтів Карпатський об’єктив, Karpat.in.ua «викриваючі» відеосюжети про тяжку долю угорців в Україні.

Прагнучи хоч якось показати свою «роботу», корисність та дієздатність, навіть при всім очевидних проблемах з алкоголем, щоб через непотрібність не втратити давно нагріте місце, журналісти-посіпаки за вказівки Брензовича, буквально кожного місяця штампують відеосюжети про утиски угорської нацменшини в Україні, кошти на створення яких, беруться прямо з угорської скарбнички.

Близько трьох тижнів тому, представники 21 TV Ungvár порадували своїх глядачів, більшість з яких угорська президія, новим шедевром – міні фільмом під гучною назвою «Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában 2019-2021» – «Антиугорські акції в Україні 2019-2021», що виявився черговою спробою звинуватити Україну в усіх угорських бідах та хоч якось виправдати політичну та дипломатичну неспроможність керівництва ТУКЗ, яке за довгий період свого «правління» проїло чималу дірку в бюджеті Угорщини.

Цього разу, відпрацьована роками схема відмивання отриманих коштів, перейшла на новий рівень – фільм додатково переклали ще на дві мови – міжнародну англійську та українську,  витративши на це додаткову кругленьку суму.

Цікавим є і той факт, що за озвучення матеріалу взялися не рядові журналісти, а гуру своєї справи – права і ліва руки Брензовича у інформаційному просторі: головний редактор телеканалу 21 TV Ungvár, власкор угорського MTVA на Закарпатті Гейза Ковач, який,  у минулому році, за високоякісну журналістську діяльність, спрямовану на представництво інтересів угорців на Закарпатті та збереження їхньої самобутності, був нагороджений Золотим хрестом «За заслуги» президентом Угорщини Яношем Адером та заслужена журналістка України, «сірий кардинал» проугорської медіагрупи – Тетяна Вашаргелі, голоси яких є настільки впізнаваними, що їх не ідентифікує тільки людина з порушенням слуху.

Саме голос Тетяни Вашаргелі звучить у більшості замовлених Угорщиною антиукраїнських фільмах, а окремі дискредитуючі Україну сюжети та інтерв’ю – її ініціатива.

Важко повірити, що людина, яка у 2014 році активно підтримувала Майдан та пліч-о-пліч з патріотами боролася за вільну, незалежну, європейську Україну, зараз, за гроші та на догоду офіційному Будапешту, паплюжить ідеї Революції Гідності та сприяє прихованій мадяризації нашого краю.

Проте, гроші роблять свою справу, і стрічка колишньої прихильниці націоналістичної «Свободи» в соціальній мережі  Facebook Вашаргелі, перетворилася на стрічку прихильниці ревізіоністської політики Угорщини в Україні. Одним словом, запроданка-колаборантка.

Звісно, працювати за «браву» справу з захисту бідних та знедолених, танцюючи під дудку Будапешту, набагато простіше та й матеріально вигідніше ніж слідувати своїм принципам та переконанням, особливо коли окрім офіційної зарплатні отримуєш додаткові можливості для збагачення. Зокрема, коли мова йде про окремі, замовні сюжети, а їх герої чи замовники, використовуючи фінансові зв’язки з пані Тетяною, отримують необхідний піар, або ж через можливості медіа, усувають конкурентів, навмисне псуючи їх репутацію проплаченими сюжетами.

Цікаво, як відноситься керівництво та власники каналу до таких підробіток своїх головних редакторів, оскільки останні ретельно приховують від колег доходи отримані поза редакційними завданнями.

Це вже далеко не перші нюанси професійного журналістського етикету пані Тетяни. Ми пам’ятаємо її антисемітські реверанси, ігнорування процесуальних дій щодо крадіїв з КМКС та багато іншого.

Чи не спіткає 21 TV Ungvár, через таку роботу Вашаргелі, доля каналів Медведчука.

Час покаже…