Поліції надали право зупиняти автомобілі без причини – маніпуляція!

зупиняти

Українські медіа поширили фейк про ще не прийнятий закон. “Поліцейським дозволили зупиняти машини і перевіряти водіїв просто так”, – такі та схожі заголовки з’явилися на сайтах “Страна.ua”, “Радио Максимум”, «Країна» та в інших ЗМІ.

Насправді ж законопроєкт №2695,  про який пишуть у новинах, прийняли тільки в першому читанні, його не підписував президент, а отже, він не набув чинності. У запропонованому законопроєкті дійсно є такий пункт: «Поліцейський може зупиняти транспортні засоби в разі:

якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, які знижують увагу та швидкість реакції.

Профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національної поліції“.

Однак на цьому етапі документ можуть відправити на доопрацювання або внести туди інші пропозиції та поправки у другому чи третьому читанні. Потім його повинен підписати президент. На будь-якому етапі законопроєкт можуть і відхилити.

Тож навіть якщо Вас зупинила поліція, пам’ятайте, що Законом (ст. 35 ЗУ «Про Національну поліцію») визначений вичерпний перелік випадків, які надають право працівнику поліції зупинити транспортний засіб, а саме:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

10) якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту.

Всі інші причини зупинки автомобіля — незаконні.

У кожному разі працівник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цих статтях.

На вимогу поліцейського зупинку варто здійснювати з дотриманням вимог ПДР (п.2.4 ПДР). Якщо поліцейський не може назвати причину зупинки, його подальші дії є незаконні і ви не зобов’язані їх виконувати.

Читайте, як не потрапити в інтимну пастку.

Бажаєте своєчасно отримувати інформацію про нові статті сайту – підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/ungvar_uz